środa 29 marca 2023     Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Było smacznie, ale...
Polędwiczki, sałatki, mule, pizze, lody, pączki ziemniaczane czy ciasta to tylko niektóre propozycje Nocnego Szlaku Kulinarnego, który trwał w Gorzowie w piątek i sobotę 3 i 4 września. Każda z tych gastronomicznych propozycji obowiązkowo musiała mieć w sobie miód.

Pierwszy gorzowski Nocny Szlak Kulinarny odbył się 3 i 4 września. Przeszedł oczekiwania organizatorów i zadowolił mieszkańców. – Takie wydarzenia powinny być częściej – słyszałam od ludzi, którzy wędrowali po szlaku.

Celem NSK było wsparcie lokalnej branży gastronomicznej i to z pewnością się udało. Niektóre punkty zakończyły wydawanie potraw jeszcze przed czasem. Inne chciałyby, żeby każdego dnia ruch był taki jak w piątek wieczorem. Inne po prostu nie wzięły udziału w wydarzeniu, bo na brak klientów nie narzekają.

Ostatecznie do wydarzenia zgłosiło się 25 punktów w całym mieście. Większość stanowiły ulokowane w centrum. Każdy lokal przygotował danie degustacyjne, w którym musiał znaleźć się miód. Cena porcji nie mogła być większa niż 10 zł.

Każdy, kto chciał wziąć udział w sprawdzeniu oferty gastronomicznej Gorzowa, otrzymywał specjalną kartę, na której zbierał pieczątki, by ostatecznie wybrać potrawę, która zrobiła na nim największe wrażenie. Oceniał nie tylko smak, ale prezentację potrawy, kreatywność i obsługę lokalu. Wystarczyło sprawdzić cztery miejsca, by wziąć udział w głosowaniu i może wygrać jakąś nagrodę.

Ludzie wędrowali całymi rodzinami, znajomi ze znajomymi, młodsi, starsi, także indywidualnie. Gdzieś przemknął mi wiceprezydent Jacek Szymankiewicz. Każda zapytana przeze mnie osoba chętnie dzieliła się spostrzeżeniami. Młoda para zachęciła do spróbowania pizzy z gruszką; znajomi – polędwiczki wieprzowej marynowanej w miodzie gryczanym, podanej na musie z dyni z dodatkiem miodu lipowego z marynowaną kurką i pieczywem oraz panna cotty z miodem wielokwiatowym i musem ze świeżych malin, organizatorzy zachwalali pączki ziemniaczane, mule i sałatkę z kurczaka, a pan Artur właściwie wszystko, bo impreza przeszła jego oczekiwania. Co do najlepszej potrawy, to zdania były podzielone, ale nikt nie uznał żadnej za niesmaczną. Co najwyżej mógł nie gustować w zbyt słodkich ciastach czy owocach morza, ale wtedy ich nie kupował.

Jakie wnioski płyną z pierwszego gorzowskiego Nocnego Szlaku Kulinarnego?
Pozytywy:
1. Brawa za pomysł i organizację.
2. Ukłony dla tych, którzy postawili przede wszystkim na promocję, a nie zarobek.
3. Plus dla tych, którzy dali możliwość zakupu mniejszych porcji, np. lodów tradycyjnych i to w bardzo atrakcyjnej cenie 3 zł.
4. Największa pochwała dla tych, którzy nie traktowali klientów jak przechodniów, tylko pozwolili im usiąść w lokalu i spożyć potrawę.
5. Głowy w górę, bo mamy w Gorzowie lokale, które serwują smakowitości. Może dla niektórych ceny są zbyt wysokie, ale każdy znajdzie na ryku coś dla siebie.

Teraz czas na to, co można, a nawet trzeba poprawić:
1. Nie było wcześniejszej informacji, jakie dania pojawią się w poszczególnych lokalach.
2. Niektórzy przedsiębiorcy uznali, że jak cena nie może przekraczać 10 zł, to wycenili na tyle nawet trzy (podobno w piątek były cztery) minipączki – tu głosów na temat wygórowanej ceny było najwięcej, choć wszystkim bardzo smakowały.
3. Nieproporcjonalnie duże do oferowanej potrawy opakowania jednorazowe wkładane jeszcze do toreb foliowych. Aż słabo się robiło na myśl, ile z tego powstanie odpadów. A rok temu prezydent Wójcicki obiecał, że plastików nie będzie na miejskich wydarzeniach. I co z tego?
4. W pewnych lokalach warto popracować nad komunikacją z klientem.
5. Np. tydzień przed wydarzeniem oznaczyć punkty, które biorą udział w NSK, ze wskazaniem menu, by można było zaprojektować spacer zgodnie z kulinarnymi upodobaniami.

Hanna Kaup

redaktor naczelna/wydawca


Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
bylo smacznie, ale..., zdjęcie 1/6

bylo smacznie, ale..., zdjęcie 2/6

bylo smacznie, ale..., zdjęcie 4/6

bylo smacznie, ale..., zdjęcie 5/6

bylo smacznie, ale..., zdjęcie 6/6


4 września 2021 20:31, Hanna Kaup
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Kalwaria Rokitniańska
Diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w piątek przed Niedzielą Palmową (31 ... <czytaj dalej>
Bardzo dużo zmian w komunikacji miejskiej
Do 24 marca zaplanowano konsultacje nowych rozkładów jazdy komunikacji miejskiej. Mają one skoordynować sieć połączeń, tak aby odpowiadała potrzebom mieszkańców, ... <czytaj dalej>
O zdrowiu na Konwencie Marszałków Województw
We wtorek 21 marca 2023 r. w Poznaniu odbył się Konwent Marszałków Województw RP. Podczas obrad zostały przyjęte dwa stanowiska ... <czytaj dalej>
Gorzów promuje się w Czechach
Do zwiedzenia Gorzowa Wielkopolskiego, zdobycia i poszerzenia wiedzy o naszym mieście, poznania jego historii i walorów, zachęca głównie czeskich turystów ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Nomi" S.A. Supermarket

ul. Myśliborska 19, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 02 86
branża: Supermarkety, hipermarkety <czytaj dalej>
"Art-Pol" Sp. z o.o. Hurtownia

ul. Niemcewicza 7, Gorzów Wlkp.
tel. 95 721 31 10
branża: Pamiątki, upominki <czytaj dalej>
"Trybek Konsulting"

ul. Władysława Łokietka 1 /6, Gorzów Wlkp.
tel. 518 778 989
branża: Konsultingowe firmy <czytaj dalej>

Odkrycie nowego genu związanego z rakiem piersi
W imieniu prof. dr hab. Cezarego Cybulskiego oraz prof. dr ... <czytaj dalej>
Padok Pegaza
Nowa propozycja dla tych, którzy chcą pisać. Związek Literatów Polskich oraz ... <czytaj dalej>
Zaczęły królować nowalijki
W piątek klienci Gorzowskiego Rynku Hurtowego byli obdarowywani bukietami nowalijek ... <czytaj dalej>
Odebrali stypendia na działania w kulturze

16 uzdolnionych mieszkańców Gorzowa odebrało w piątek stypendia artystyczne Prezydenta ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« marzec 2023 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Mówić ludzkim głosem
I znów koło roku staje w tym samym świątecznym miejscu, niosąc ze sobą kilka dni odpoczynku, chwilowy powrót do zajęć i kolejne dni wolne. Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok ... <czytaj dalej>
Zakochaj się w Gorzowie
To będzie kolejna okazja by zakochać się w Gorzowie. Wspólnie z <czytaj dalej>
Gorzowskie drzewa w obiektywie
Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „ZazieleńMY Gorzów” <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 6a.jpg
admin ego:
Fortepiany, fortepiany
29 marca jest 88 dniem roku i dlatego ogłoszono go ... <czytaj dalej>
admin ego:
Łąki kwietne, delicje na patyku
28 marca nie posiada własnego przysłowia, postanowiłam więc odwołać się ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kryzys? Jaki kryzys?
W województwie lubuskim podobno kryzysu nie widać. Zwiększanie zatrudnienia, zwiększanie wynagrodzeń ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Uwaga, odbiorcy ciepła systemowego
Od 1 marca 2023 r. będą obowiązywały nowe zasady wsparcia ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Bożena P.:
Dziękuję Pani Hanno za wrażliwość i pomoc dla drugiego człowieka.Pani działalność jest ciągle widoczna i nieoceniona. <czytaj dalej>
Anonim_3731:
Dziękuję z całego serca Pani Redaktor Od Serca. <czytaj dalej>
Anonim_2423:
Brawo <czytaj dalej>
Anonim_1738:
Macie rację. Takie" dziunie" po skończeniu lokalnej " sorbony-np. PWSZ, szukają przez fb kontaktów, tworzą problem, opiszą skrupu <czytaj dalej>
Anonim_5112:
widać że nigdy babsztyl nie pracował w przemyśle na wózku widłowym nie wie że oni przerwy nie mają śniadaniowej tylko jedzą na wózku, nie m <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej