sobota 9 grudnia 2023     Aneta, Leokadia, Wiesław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
Nadmiar wyboru nie ułatwia
eGorzowska - 12437_eQ5SlHHIoRpqDLZz0oeo.jpg27 marca to przede wszystkim święto ludzi teatru, upamiętniające rocznicę otwarcia Teatru Narodów w Paryżu (27.03.1957). Ponieważ z przysłowiami o teatrze jest tak sobie, postanowiłam wyszperać trochę związanych z nim związków frazeologicznych:
  • artystka/ artysta ze spalonego teatru,
  • deski teatralne,
  • dziać się za kulisami (kulisą nazywano element teatralnej dekoracji w formie ścianki lub kotary; zawsze umieszczano je po obu stronach sceny; dziś określamy tak wszelkie sprawy, których szczegóły utajniono),
  • grać od kulisy do kulisy (zbyt swobodnie odgrywać rolę, nadużywać gestów),
  • odegrać komedię,
  • robić komuś sceny,
  • sceniczny szept (jak wiadomo musi być głośniejszy od szeptu bibliotecznego, wyraźny i słyszany też przez osoby znajdujące się daleko od mówiącego, ale zdecydowanie cichszy od spokojnej mowy),
  • teatr działań wojennych,
  • toczyć rozmowy w kuluarach (kuluarem nazywano boczne pomieszczenie, służące do nieoficjalnych rozmów, spotkań bądź odpoczynku w przerwach; dziś mówimy tak o wszelkich sprawach załatwianych i omawianych nieoficjalnie),
  • wejść na afisz,
  • wejść w czyjąś rolę,
  • zrzucić maskę,
  • zgrywać się jak stary aktor.
Okazuje się, że „artysta ze spalonego teatru” nie zawsze określa kogoś, kto nie odnosi sukcesów. Życiorys jednego z najwybitniejszych artystów polskiej sceny Aleksandra Zelwerowicza pokazuje, że czasami trzeba traktować to dosłownie. Zelwerowiczowi przydarzyły się w trakcie kariery aż trzy pożary. Pierwszy w 1908 r., kiedy spłonął gmach łódzkiego teatru Victoria, drugi w 1911 r. gdy z kolejnego teatru, któremu dyrektorował (Teatr Polski ) również pozostały zgliszcza, a trzeci w 1920 r. Wtedy zniknął z powierzchni ziemi Teatr Wielki Sellina w Łodzi. Na szczęście, Zelwerowicz nie zniechęcił się. Zagrał w swoim życiu ponad 900 ról i wyreżyserował kilkaset spektakli.

Frazeologizmy teatralne warto podsumować zdaniem z poradnika językowego „Polski bez błędów”, w którym autorki (Magdalena Tytuła i Marta Łosiak) zauważają, że choć o kuluarach powinno się mówić wyłącznie w kontekście budynku, to „akurat w teatrze można prowadzić i rozmowy kuluarowe, i rozmowy zakulisowe, jednak w sejmie pozostają tylko kuluary, a na scenie politycznej – wyłącznie kulisy”.

W kalendarzu kulinarnym figuruje dziś Dzień Hiszpańskiej Paelli i Międzynarodowy Dzień Sera. Z paellą zetknęłam się wiele lat temu w Barcelonie i była to moja pierwsza styczność z taką różnorodnością owoców morza (bo tę wersję wybraliśmy). Podchodziłam do potrawy z… wielką ostrożnością i do dziś pamiętam jej wygląd oraz wyjątkowy smak. Nie były to niestety czasy powszechnego używania smartfonów, tylko wyliczonych klatek na kliszy analogowego aparatu, więc zamiast zdjęcia potrawy, mam obraz zapisany w pamięci.

Sery znam od najwcześniejszego dzieciństwa (mama robiła przepyszny ze zsiadłego mleka i w dodatku pozostawała nie mniej pyszna serwatka), ciągle jednak odkrywam nowe serowe smaki i pewnie życia mi nie starczy na poznanie wszystkich, bo na świecie można się doliczyć ponad czterech tysięcy gatunków (tylko w naszym kraju produkuje się ich około 90). Na fotografii serowy zawrót głowy prosto z holenderskiego miasta Gouda. Kupowanie w tym sklepie wcale łatwe nie było, bo nie od dziś wiadomo, że nadmiar czegokolwiek wyboru nie ułatwia. W podjęciu decyzji nie pomogła nawet degustacja produktów, niemniej do domu przyjechały z nami różnokolorowe kawałki serów o niezrównanym smaku i aromacie.


Garść serowych ciekawostek:
  • Najdroższym serem świata jest produkowany tylko w jedynym miejscu ser pula (magareći sir). Miejsce to znajduje się w Serbii, a pula jest serem wytwarzanym z mleka oślego z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Dekadę temu krążyła po sieci informacja, że całą jego roczną produkcję wykupił do swoich restauracji słynny tenisista Novak Djoković. Cena za 1 kg przekracza 1.000 euro.
  • Drugie miejsce wśród najdroższych serów zajmuje Caciocavallo Podolico – lokalny produkt z południa Włoch nazywany też serem końskim wcale nie z powodu mleka używanego do jego wyrobu, tylko z racji specyficznego sposobu dojrzewania w jukach powieszonych okrakiem na drewnianym koniu. Ma charakterystyczny kształt gruszki i jest produkowany z mleka rzadkiej odmiany krów.
  • Odrobinę tańsze, ale ciągle zawrotnie drogie są: ser White Stilton Gold wytwarzany tylko w trzech angielskich hrabstwach (700 euro/kg), Elch ze Szwecji (500 euro/kg), Wyke Farms Cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii (około 300 euro/kg) i Bitto Storico z Lombardii (250 euro/kg). Ten ostatni wytwarza się na wysokości 1.500 m n.p.m. w specjalnych kadziach w kształcie dzwonu. Surowcem jest mleko krowie i kozie, a kozy są przedstawicielkami autochtonicznej i zagrożonej wyginięciem rasy. Ser bitto jest jedynym serem na świecie mogącym dojrzewać nawet 10 lat.
  • Najbardziej unikalny i również nietani jest szwedzki ser z mleka klępy (samicy łosia) produkowany przez tylko jedno tylko gospodarstwo na świecie o nazwie Älgens Hus (Dom Łosiów). Klępę można doić jedynie trzy razy w roku, uzyskując za jednym razem od kilku milimetrów do kilku litrów mleka.
  • Najstarsze, chyba nie tylko europejskie ślady produkcji sera, odnaleziono na Kujawach. Pochodzą z fragmentów perforowanej ceramiki liczącej sobie około 7.700 lat.
Co najmniej w 20 miejscowościach w Europie i Kanadzie z serowej serwatki wytwarzany jest… prąd (!). Brzmi niewiarygodnie? A jednak to prawda. Będąca odpadem produkcyjnym serwatka trafia tam do biogazowni, gdzie poddawana jest działaniu odpowiednich bakterii, w rezultacie czego uwalnia się metan. Napędzany nim agregat produkuje energię wystarczającą dla zaspokojenia potrzeb miejscowości liczącej 1500 mieszkańców.

Tekst i foto Maria Gonta


27 marca 2023 07:53, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Milion dla filharmonii
W środę 6 grudnia 2023 r. marszałek Marcin Jabłoński spotkał się z dyrektor Filharmonii Gorzowskiej Joanną Pisarewicz. W projekt budżetu Samorządu ... <czytaj dalej>
Oprogramowanie Lubuskie trzeba zaktualizować
- Oprogramowanie Lubuskie trzeba zaktualizować - powiedział podczas spotkania lubuskich samorządowców w Paradyżu - Gościkowie prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki. 7 grudnia ... <czytaj dalej>
Coraz bliżej święta
Otwarcie hali sportowo-widowiskowej Arena GORZÓW jest głównym elementem tegorocznej kampanii „Gorzów blisko świąt”. Dwudniowa impreza zaplanowana jest w dniach 9-10 ... <czytaj dalej>
Chcą nowego porozumienia paradyskiego
Prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, wspólnie z prezydentami Zielonej Góry Januszem Kubickim i Nowej Soli Jackiem Milewskim, jest inicjatorem i współorganizatorem ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Faktor" Kancelaria Brokerska

ul. Kosynierów Gdyńskich 106 /1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 55 00
branża: Ubezpieczeniowi pośrednicy <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« grudzień 2023 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Wierzą, że tym razem się uda
Wrócił temat zmiany nazwy naszego miasta. Zajmuje się nim Komitet Obywatelski Gorzów, który 7 listopada odbył organizacyjne spotkanie w siedzibie Zachodniej Izby Przemysłowo-Handlowej. Przedstawił najważniejsze kwestie związane z projektem złożonym ... <czytaj dalej>
Pokaż najpiękniejsze porosty
W ramach programu edukacyjno-informacyjnego WygrajMY czyste powietrze miasto ogłasza konkurs <czytaj dalej>
Zagłosuj na zmodernizowany obiekt
Trwa głosowanie w plebiscycie internetowym konkursu Modernizacja Roku & Budowa <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 5b.jpg
admin ego:
Huelva z Wybrzeża Światła
Huelva leży na Wybrzeżu Światła (Costa de la Luz), słynącym ... <czytaj dalej>
admin ego:
Klasztor Tentudia
Monasteiro de Tentudia, czyli klasztor Tentudia rozsiadł się na wzgórzu ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Zakopanie w ziemi żywcem... czyli o granicy
Zakopanie w ziemi żywcem, patostreamy, niebezpieczne wyzwania – gdzie jest ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Nowe technologie pomogą zadbać o seniorów
Powiedzieć, że starzejemy się jako społeczeństwo, to truizm. Według danych ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_5823:
Niekoniecznie. Teraz jest jednak miastem wojewódzkim. Jeżeli Zielona Góra chce dalej czerpać profity z urzędu marszałkowskiego, musi się jakoś <czytaj dalej>
Marek z Rybakowa:
Nie mam nic przeciwko likwidacji sztucznego woj.lubuskiego - Gorzów lepiej będzie się miał we współpracy ze Szczecinem. <czytaj dalej>
Anonim_5823:
Może warto postraszyć rozpadem województwa. To od razu postawiłoby do pionu przyjaciół z południa. <czytaj dalej>
Maria :
Dziękuję za recenzję.Trzeba to obejrzeć. <czytaj dalej>
Anonim_4621:
Nazwa jest wtórna. Najpierw co z upadkiem tego miasta, nawet jak zmienimy nazwę na Nowy Jork to gadaniem niczego dalej nic się nie poprawi. Ślep <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej