poniedziałek 26 lutego 2024     Bogumił, Aleksandra, Mirosława
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
I jak tu nie lubić arbuza
eGorzowska - 11804_xeTxhKVjZtHH2Drf4.jpg3 sierpnia. W ludowych porzekadłach zaszyfrowane są niekiedy synoptyczne prognozy długoterminowe. O dwóch, właśnie minionych dniach, mawiano kiedyś: „Jakim pierwszy, drugi ćmi, takie sierpnia, września dni”. Pierwszy odpowiadał za tegomiesięczną aurę, drugi, za wrześniową. Oba miesiące nie rysują się najgorzej, przynajmniej na północno-zachodnich krańcach kraju.

Dziś świętujemy smacznie, bowiem bohaterem dnia jest arbuz – znany, lubiany, doskonale gaszący pragnienie. W końcu w ponad 90% składa się z wody, co w upalne dni zdecydowanie podnosi jego miejsce w rankingu owoców. Zaraz zaraz, ale czy arbuz to na pewno owoc? Przecież należy do rodziny dyniowatych, kuzynuje się z cukinią i ogórkiem, a to przecież warzywa. Są też tacy, którzy powiedzą o nim „jagoda” (cóż z tego, że wielka).

Podobno jego klasyfikacja zależy od kraju i… sposobu spożywania. Nie wszyscy koncentrują się na konsumowaniu słodkiego miąższu. Są tacy, którzy preferują smak marynowanej skórki, w której znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Zamierzam tego spróbować. W Internecie bez problemu można odszukać przepisy. Spodobał mi się jeden z nich, taki „krótkoterminowy” (do szybkiego spożycia) i łatwy w przygotowaniu.

Trzeba tylko obrać skórkę z najciemniejszej (i najtwardszej) zieloności, pokroić jasny miąższ na kawałki i ułożyć w słoiku, przekładając plastrami czosnku. Na ok. 275 g arbuzowego wsadu przygotować należy marynatę z czterech łyżek octu, sześciu płaskich łyżek cukru (najlepszy będzie cukier puder, szybciej się rozpuści) oraz półtorej łyżeczki miałkiej soli. Można dosypać ostrego pieprzu. Marynatą trzeba zalać wsad, po czym uzupełnić wodą do momentu, aż płyn go przykryje. Zakręcić słoik, wstrząsnąć i schować na dobę do lodówki. Brzmi intrygująco, prawda?

„Warzywoc” albo „warzowoc” – jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszny, niskokaloryczny, doskonale gaszący pragnienie i zdrowy. Z jego miąższu zmiksowanego z dodatkiem soku z pomarańczy, cytryny czy limonki można przyrządzić smakowity koktajl. Jeżeli dodacie pokruszonego lodu, wyjdzie z tego i shake, a jeżeli chcecie spróbować szampana po marokańsku, wystarczy wyciąć w owocu mały, dość głęboki otwór, wlać przez niego do środka miód, otwór zatkać i odłożyć całość na kilka miesięcy. W jego wnętrzu powstanie wskutek fermentacji doskonały, lekko alkoholowy, orzeźwiający i musujący napój. Przyznaję, że nie próbowałam.

Co jeszcze warto wiedzieć o arbuzie w Światowym Dniu Arbuza?
  • znaleziska z egipskich piramid dowodzą, że arbuzy znano i doceniano już w starożytności; pozostawiano je w grobowcach, żeby zapewnić faraonom możliwość ugaszenia pragnienia w trakcie ich długiej drogi do raju,
  • podobno sok z arbuza i ogórka pomaga na wypryski i zajady (trzeba oba soki zmieszać, posmarować zmienione miejsca i po 20 min zmyć),
  • elegantki z ciepłych krajów stosowały okłady z plastrów arbuza jako środek przeciwzmarszczkowy i tonizujący; dziś jako maseczkę liftingującą proponuje się papkę arbuzowo-jogurtową (1/4 plastra zmiksowana z łyżką jogurtu naturalnego, po 20 minutach zmyć),
  • spożycie jednego arbuza dziennie (nie podano jakiej wielkości), pokrywa sześciokrotnie zapotrzebowanie w witaminę C, pięciokrotnie w witaminę A,
  • rekordowego arbuza wyhodowano w 1990 r. w USA; ważył 118 kg,
  • pojawiły się niesprawdzone doniesienia o możliwości produkcji biopaliwa z arbuzów, wszak zawierają sporą ilość cukru.

Na zakończenie kącik poezji. Arbuzowy wiersz autorstwa Władysława Broniewskiego:
W owocarni arbuz leży i złośliwie pestki szczerzy.
Tu przygani, tam zaczepi.
"Już byś przestał gadać lepiej,
Zamknij buzię, Arbuzie!"

Ale arbuz jest uparty, dalej sobie stroi żarty
I tak rzecze do moreli: "Jeszcześmy się nie widzieli,
Pani skąd jest?", "Jestem Serbka...", "Chociaż Serbka, ale cierpka!"

Wszystkich drażnią jego drwiny, a on mówi do cytryny:
"Pani skąd jest?" - "Jestem Włoszka..."
"Chociaż Włoszka, ale gorzka!"
Gwałt się podniósł na wystawie: "To zuchwalstwo! To bezprawie!
Zamknij buzię, Arbuzie!"

Lecz on za nic ma owoce, szczerzy pestki i chichoce.
Melon dość już miał arbuza, krzyknął: "Głupiś! Szukasz guza!
Będziesz miał za swoje sprawki!" Runął wprost na niego z szafki,
Potem stoczył go za ladę i tam zbił na marmoladę."

Na zdjęciu fragment lokalnego targu w hiszpańskiej Moreirze, na którym zaopatrywaliśmy się w warzywa i owoce w czasie pobytu na Costa Blanca. Nigdy nie jedliśmy tak pysznych arbuzów i pomarańczy. Tam też odkryłam, że kocham oliwki.



Tekst i foto Maria Gonta


3 sierpnia 2022 07:02, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Smutny obraz infrastruktury transportowej północy województwa
Publikujemy fragmenty nadesłanego Stanowiska Zarządu Lubuskiej Organizacji Pracodawców z dnia 30.01.2024 r. w sprawie aktualizacji Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego 2030. Niestety, ... <czytaj dalej>
Ważne konsultacje. Kto pierwszy, ten lepszy
Konsultacje w sprawie Krajowego Systemu e-Faktur. Ministerstwo Finansów przedstawia harmonogram konsultacji w sprawie rozwiązań prawnych i funkcjonalności Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF). Konsultacje ... <czytaj dalej>
Do wzięcia niemal 40 mln euro
Północ Lubuskiego sięga po unijne wsparcie. Stawką jest blisko 40 mln euro. - To ostatnie spotkanie z cyklu, ale... ostatni będą ... <czytaj dalej>
Można zdobyć małe granty
- Z małych grantów skorzystało już wiele fundacji, stowarzyszeń i samorządów. Współpraca transgraniczna jest dla nas bardzo ważna – zapewnia ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Kalendarium eventów
« luty 2024 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Kultura nam się opłaca
Różnie można mówić o Gorzowie i na co dzień głosów narzekania nie brakuje, ale jeśli chodzi o kulturę, nie mamy się czego wstydzić. I choć jest wielu, którzy powtarzają, że ... <czytaj dalej>
Między strachem a wolnością
„Między strachem a wolnością”. To temat konkursu, do udziału w <czytaj dalej>
Konkurs fotograficzny
Gminna Biblioteka Publiczna w Bogdańcu organizuje konkurs fotograficzny „Bogdaniec - <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_2503.jpg
admin ego:
#MamyNaToRadę
#MamyNaToRadę! Rusza platforma internetowa z bezpłatnymi poradami dla rodziców. We współpracy ... <czytaj dalej>
admin ego:
Gonty w Gontach
Wierząc porzekadłu mówiącemu, że wszystkie drogi prowadzą do domu, ruszyliśmy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Ochrona zdrowia w niebezpieczeństwie
W ostatnich latach coraz częściej zdarzają się ataki na jednostki ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
W sprawie sztucznej inteligencji
Koniec negocjacji w sprawie unijnego AI Act. Ostateczną treść poznamy ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_6553:
Pod hasłem odchudzenia rzekomo przeładowanego programu szkolnego, a w konsekwencji ulżenia doli ucznia i nauczyciela, dokonywany jest zamach na to, <czytaj dalej>
Anonim_1513:
):-) <czytaj dalej>
Anonim_6553:
media mówią żeby iść głosoawć to ludzie idą głosują nie wiedzą na kogo nic nie wiedzą ale głosują bo media im to wmówiły

p <czytaj dalej>
Anonim_6553:
pozabierać srajfony to sie wezmą do nauki i od razu znikną zaległości <czytaj dalej>
Zawarcianin bez kładki:
Czy można w Gorzowie tytułem eksperymentu wprowadzić weksle. Każdy radny podpisze weksel na 150% wartości dochodów z pracy w radzie i majątku. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej